NEFİS TARİFLER

Sahur İçin Pratik tarifler

Ramazanda Dikkat edilmesi gereken önemli ipuçları

İftardan sahura kadar düzenli su içmelisiniz.

Yemekleri hızlı tüketmekten kaçınmalı, yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmelidir. İftarda kan şekerinizin dengelenmesi için orucunuzu hurmayla açabilirsiniz. İftara çorba ve salata ile başlayıp, çorbayı içtikten sonra 15 dakika bekleyip daha sonra ana yemeğinize geçerseniz hem daha az besin tüketirsiniz hem de birden midenize yüklenmeyip mide problemlerini en aza indirmiş olursunuz.

Ramazan boyunca susamanın önüne geçebilmek için oruç açıldıktan sonra, vücudun ihtiyacı olan sıvı miktarının alınması önem taşıyor. Sebze, meyve, ev yapımı meyve suları ve süt ürünleri uzun süren oruçluluk halinin ardından susuzluğun giderilmesine yardımcı olabilir. Ramazanda özellikle taze meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler, lifli yapıları sayesinde gün boyu tokluk hissi veriyor. Bunun yanı sıra bu besinlerdeki sıvı miktarı da ihtiyaç duyulan suyun bir kısmını karşılamaya yardımcı olabilir.

İftar sonrasında ya da sahur vaktinde oruç tutanların gazlı içecek ve hazır meyve sularına yöneldiği sıklıkla görülür. Ancak bu içecekler aşırı oranda şeker içerdiği için susuzluk seviyesini daha da artırabilir. Gazlı içecek ve diğer hazır paketli ürünlerin yerine ev yapımı meyve sularını tercih edebilirsiniz. Meyve suyu hazırlamak için vakti olmayanların da su ve maden suyu tüketmesi tavsiye ediliyor.

Ramazanda kabızlık problemine dikkat! Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze kabuklu meyve ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir. Salatalara ek olarak zeytinyağı eklenmelidir. Su tüketimine iftar- sahur arası mutlaka özen gösterilmelidir.

Bütün bir günü sahurda yediklerimizle geçireceğimiz için özellikle sahuru nasıl yaptığımız önemli. Sahurlarımızı tok tutan, kalorisi düşük yiyeceklerle zengin ama hafif bir öğün olarak tasarlamalıyız. Bunun başarmak için bir diyet programı gibi sahurlarınızı önceden hazırlayın. Bütün bir ayın programını yapmak belki zor olabilir ama ilk haftanızı programlayarak başlarsanız ne kadar işe yaradığını görecek ve ikinci haftayı kolayca hazırlayabileceksiniz. 

Sahur için en çok tavsiye edilen beslenme biçimi hem hafif olacağı için hem hazırlaması pratik hem de peynir, yumurta gibi tok tutan protein değeri yüksek gıdaları barındırdığı için tabi ki kahvaltıdır. Peynir çeşitleri, zeytin, özellikle yumurtanın ihmal edilmediği, ekmeğin tam tahıllı, buğday, çavdar içerikli ve az tutulduğu hafif bir kahvaltı en kusursuz sahur için olmazsa olmaz bir öğün oluşturur. Bir de bu kahvaltıyı vitaminler yönünden zengin bir meyve suyu yahut avokado gibi zengin içerikli bir meyve ile tamamlarsanız, sağlıklı bir öğün elde etmiş olursunuz.

Patates kızartması gibi nişastalı karbonhidratlar bizi erken acıktıracağından sahurda kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak yumurtayı değişik biçimlerde tüketmek istiyorsanız soğanı az yağla karamelize edip üzerine yumurta kırabilirsiniz ya da küp küp doğradığınız havuçları az miktar tereyağında kısık ateşte yumuşayana kadar kızartıp yine üzerine yumurta kırarak tüketebilirsiniz. Ispanaklı yumurta ise hem demir hem de protein ihtiyacınızı karşılayacak hafif bir öğün olarak hepimizin sofralarını en az bir kez süsler.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: